sobota, 23 listopada 2013

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i selera

Obiad bez surówki nie istnieje :)  i mój maż juz się zaczyna upominać jak jej nie podam .
Dziś wymyśliłam połączenie kapusty pekińskiej z selerem - wyszło smacznie i zdrowo.

Surówka pekińska z selerem


składniki
  1/2 szt kapusty pekińskiej
    1  marchewka
    1/2 szt seler korzeniowy
    1  jabłko
    sok z cytryny
    cukier
    Sól morska
    pieprz biały
    śmietana 30 %

Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy w drobne kawałki. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy do kapusty. Jabłko ścieramy na tarce duże oczka wraz z skórką. Składniki mieszamy z  sobą solimy do smaku dodajemy sok z połowy cytryny , odrobinę cukru dla przełamania smaku ,doprawiamy pieprzem. Mieszamy dobrze i dodajemy śmietanę 30 procent - mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 30 min.



2 komentarze:

  1. Ja zdecydowanie wolę jednak z majonezem zamiast śmietany...bardziej kaloryczne, ale za to ten smak... :)

    OdpowiedzUsuń