Obiad bez surówki nie istnieje :) i mój maż juz się zaczyna upominać jak jej nie podam .
Dziś wymyśliłam połączenie kapusty pekińskiej z selerem - wyszło smacznie i zdrowo.
Surówka pekińska z selerem
składniki
1/2 szt kapusty pekińskiej
1 marchewka
1/2 szt seler korzeniowy
1 jabłko
sok z cytryny
cukier
Sól morska
pieprz biały
śmietana 30 %
Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy w drobne kawałki. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy do kapusty. Jabłko ścieramy na tarce duże oczka wraz z skórką. Składniki mieszamy z sobą solimy do smaku dodajemy sok z połowy cytryny , odrobinę cukru dla przełamania smaku ,doprawiamy pieprzem. Mieszamy dobrze i dodajemy śmietanę 30 procent - mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
idealna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie wolę jednak z majonezem zamiast śmietany...bardziej kaloryczne, ale za to ten smak... :)
OdpowiedzUsuń