Święta więc gotuję bigos , postoi troszkę zawsze jest co zjeść jest ok. Dziś z dodatkiem jałowca, rodzynek , wędzonego boczku i kiełbasy .
Bigos z kiełbasą i rodzynkami
składniki
1 kg kapusty kiszonej
5 łyżek rodzynek
4 kulki jałowca
4 szt pieprz kulki
2 szt liść laurowy
2 cebule
30 dag boczek wędzony
1 kg kiełbasy wędzonej
olej
2 ząbki czosnku
1 słoiczek przecieru pomidorowego
Sól morska
sos sojowy
papryka słodka mielona
Kapustę kiszona gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i jałowca ok 30 min. Boczek kroimy w paseczki , cebulę siekamy. Na patelni na łyżkę oleju dajemy boczek i pokrojoną cebule , podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę . Smażymy. Doprawiamy papryką słodką do smaku. Ugotowaną kapustę łączymy z zawartością patelni. Mieszamy dodajemy przecier pomidorowy i rodzynki. Solimy do smaku. Wszystko dusimy na małym ogniu. Na koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i odstawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz