piątek, 13 grudnia 2013

Dietetyczny makaron z mango gruszką i pomarańczem

Kolejny przepis z wykorzystaniem dietetycznego makaronu tym razem , wyglądem przypomina ryż .
O tym makaronie już pisałam , ale dla przypomnienia 



Skinny Noodles często nazywane w Polsce shirataki lub konjac to typ dietetycznego makaronu o
żelowej konsystencji wytwarzanego z warzywa o nazwie Konjac. Jest ono bardzo bogatym
źródłem łatwo przyswajalnego błonnika nazywanego Glucomannan, który doskonale reguluje
poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Magic Rice to doskonała alternatywa dla
tradycyjnego ryżu, pozwala na zachowanie właściwej wagi, a przy tym doskonale
zaspokajają apetyt pozostawiając na długo uczucie sytości.

Magic Rice są niskokaloryczne zawieraja tylko 6.4 kcal w 100 g. produktu, jest pozbawiony
tłuszczu, cukru, glutenu, soi i jajek, może więc być spożywany przez alergików, wegan i
wegetarian.

Wartość odżywcza w 100g Magic Rice:
wartość energetyczna 27.7 KJ/6.4 kcal
białko 0.5 g
tłuszcz 0.0g
cholesterol 0.0 g
węglowodany 0.5g
cukry 0.47 g
błonnik 4.5g
sód - 3.3mg

 http://centrumsylwetki.pl/240-shirataki-ry%C5%BC-magic-rice-64kcal-najmniej-kaloryczny-makaron-skinny-noodles.html

 Dietetyczny makaron z mango gruszką i pomarańczem
 składniki
 
  • 1/2 opakowania makaron ryż Shirataki
  • 1  mango
  • 1 gruszka
  • 1 szt pomarańcz
  • pieprz kolorowy ziarnisty 
  • migdały siekane
  • cukier puder
Makron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Czyli przelewamy wodą na sicie następnie zalewamy wrzątkiem .Odcedzamy i odstawiamy.
Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimna wodą , odcedzamy. Mango obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kosteczkę . Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy i kroimy  w kosteczkę . Pomarańcza obieramy filetujemy i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce dodajemy do ryżu. Mieszamy - kosztujemy i dodajemy cukier puder według uznania. Następnie Posypujemy całość prażonymi siekanymi migdałami i posypujemy grubo mielonym pieprzem kolorowym.



1 komentarz: