Ogórkowa z dwóch rodzai ogórków - kiszonych i konserwowych .
Do tego odrobinę musztardy dla pikanterii.
Ogórkowa z dodatkiem musztardy
składniki
1/4 szt selera
2 szt marchewki
5 szt ziemniaki
3 łyżki masła
4 szt ogórki konserwowe
4 szt ogórki kiszone
pieprz czarny mielony
Sól morska
1/2 szklanki śmietany 30 %
sos sojowy
liść laurowy
1 łyżka musztardy chrzanowej
Ziemniaki , marchew i seler obieramy i kroimy w kosteczkę . warzywa podsmażamy na masełku kiedy lekko zmiękną dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki. Mieszamy i smażmy . Dodajemy sól, pieprz do smaku. Smażymy ok 5 min. Pod koniec dodajemy musztardę - mieszamy i zalewamy wodą ok 1,5 litra. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy warzywa będą miękkie dolewamy troszkę wody z ogórków kiszonych , doprawiamy do smaku sosem sojowym , solą i pieprzem. Zaciągamy śmietaną.
No i mam przepis na ciekawą zupę ogórkową.To chyba jest smakowie.Myślę o tej zupie.
OdpowiedzUsuń