Jesień wykorzystujemy to co świeże , tanie , kombinujemy co by tu ugotować , zrobić , coś innego , smacznego , lekkiego .
Zainspirowała mnie świeżutki olej rzepakowy , który dostałam od OLINI - więcej o tych olejach tu .. http://www.mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/11/olini-oleje-toczone-od-reki-testujemy.html
I tak powstała zdrowa lekka sałatka .
Sałatka ziemniaczana z pesto bazyliowym
olej rzepakowy tłoczony na zimno Olini
5 ziemniaków
orzeszki pini
czosnek
bazylia świeża
sól morska
suszone pomidory
biała cebula
pieprz młotkowany
ser włoski Capreggio
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy i studzimy. Pomidory suszone odcedzamy z oleju. Cebulę białą obieramy i kroimy w piórka lekko solimy odstawiamy aby zmiękły.
Robimy pesto. Miksujemy 2 ząbki czosnku z 2 łyżkami orzeszków pinii, dolewamy olej rzepakowy , dodajemy liście bazylii. Solimy do smaku. wszystko miksujemy do połączenia składników.
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki dodajemy pokrojony se, piórka cebuli i pomidory . Lekko mieszamy . Polewamy pesto. Na koniec posypujemy pieprzem do smaku.
na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń