środa, 17 grudnia 2014

Pęczak po wegetariańsku

Pęczak stał się częstym gościem w moim domu. Przynajmniej dwa razy w tygodniu serwuje go moim domownikom . Podaje go na różne sposoby , dziś lekko wegetariańsko z dodatkiem pieczarek , cukinii i pora .

Pęczak jak i inne kasze mają dużo witamin z grupy B , zawiera kwas foliowy i witaminę E .


Pęczak po wegetariańsku

składniki
mała cukinia
cebula 1/2 szt
1 por
20 dag pieczarek
sól morska
 1 łyżka masła
pieprz
pęczak 2 szklanki

 Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę . Pora dobrze myjemy i kroimy w plasterki.
Na masełku podsmażamy pora, pieczarki , cebulkę i cukinię . Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem.  
Pęczak dobrze płuczemy zalewamy wodą , wodę solimy i gotujemy na małym ogniu.
Ugotowany pęczak łączymy z podsmażonymi warzywami.
Dodajemy jeszcze odrobinę masła. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. 
Podajemy na ciepło.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz