Pęczak stał się częstym gościem w moim domu. Przynajmniej dwa razy w tygodniu serwuje go moim domownikom . Podaje go na różne sposoby , dziś lekko wegetariańsko z dodatkiem pieczarek , cukinii i pora .
Pęczak jak i inne kasze mają dużo witamin z grupy B , zawiera kwas foliowy i witaminę E .
Pęczak po wegetariańsku
składniki
mała cukinia
cebula 1/2 szt
1 por
20 dag pieczarek
sól morska
1 łyżka masła
pieprz
pęczak 2 szklanki
Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę . Pora dobrze myjemy i kroimy w plasterki.
Na masełku podsmażamy pora, pieczarki , cebulkę i cukinię . Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem.
Pęczak dobrze płuczemy zalewamy wodą , wodę solimy i gotujemy na małym ogniu.
Ugotowany pęczak łączymy z podsmażonymi warzywami.
Dodajemy jeszcze odrobinę masła. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz