Kolejny pomysł na zdrowy obiadek. Pęczak rządzi ! do tego kawałki mozzarelli , czerwona papryka, por .... Na wykończanie świeżutkie jajko sadzone , którego żółtko wspaniale rozlewa się i łączy z kaszą .
Pęczak z porem i mozzarellą
składniki
1 szklanka pęczaku
1 por
1 papryka czerwona
2 kulki mozzarelli
sól morska
3 jajka
pieprz
masło klarowane
Pęczak płuczemy na sicie , zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy .
Pora dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Czerwoną paprykę myjemy , osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę . Pokrojone warzywa podsmażamy na masełku. Dodajemy pęczak. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser kroimy w kostkę dodajemy do pęczku. Jajko smażymy na drugiej patelni podajemy na pęczku.
Ciekawy pomysł na kolację. :)
OdpowiedzUsuń