poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pęczak z porem i mozzarellą

Kolejny pomysł na zdrowy obiadek. Pęczak rządzi ! do tego kawałki mozzarelli , czerwona papryka, por ....  Na wykończanie świeżutkie jajko sadzone , którego żółtko wspaniale rozlewa się i łączy z kaszą .

Pęczak z porem i mozzarellą


składniki
1 szklanka pęczaku
1 por
1 papryka czerwona
2 kulki mozzarelli
sól morska
3 jajka
pieprz
masło klarowane

Pęczak płuczemy na sicie , zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy .
Pora dobrze myjemy i kroimy  w plasterki.  Czerwoną paprykę myjemy , osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy  w kosteczkę . Pokrojone warzywa podsmażamy na masełku. Dodajemy pęczak. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser kroimy  w kostkę dodajemy do pęczku. Jajko smażymy na drugiej patelni podajemy na pęczku. 






1 komentarz: