czwartek, 8 stycznia 2015

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo pieczarkowym

Pomysł na obiad - expresowy w zrobieniu . Delikatne mięsko pasuje do ryżu , kaszy czy ziemniaczków.
Delikatne śmietanowe danie , zasmakuje każdemu.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo pieczarkowym

składniki
1/2 kg piersi  z kurczaka
przyprawa uniwersalna
masło klarowane
śmietana 30 % ok 1 szklanka
30 dag pieczarek
1 cebula
pieprz biały
białe wino.
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy . doprawiamy przyprawa uniwersalną i smażymy z obu stron na maśle. Ściągamy z patelni. Na tej samej patelni smażymy posiekaną cebulkę . Dodajemy pokrojone pieczarki - mieszamy i dolewamy odrobinę białego wina. Redukujemy alkohol. Dodajemy wcześniej usmażone piersi. Zalewamy śmietaną . Redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz