wtorek, 20 stycznia 2015

Pstrąg z masłem cytrynowym i opiekanymi ziemniakami

Pstrąg smaczna ryba już chyba dostępna wszędzie . Mięsko delikatne , smaczne . Ryba szybka w przygotowaniu. Ja najbardziej lubię taka z piekarnika , pieca.
Dziś z masełkiem cytrynowym podana z opiekanymi ziemniakami w mundurkach i surówką .
Smaczny szybki obiadek dla całej rodzinki.

Pstrąg z masłem cytrynowym i opiekanymi ziemniakami

składniki
2 pstrągi świeże kupisz TU
ok 1 kg ziemniaków
2 cytryny
1/2 kostki masła
sól morska
sól gruboziarnista

Pstrąga myjemy osuszamy . Nacinamy po środku. Solimy rybę w środku. Masło ucieramy dodajemy sok z połowy cytryny , formujemy walec owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrożenia.  Twarde masło kroimy w plasterki i jeden kawałek wkładamy do brzucha pstrąga wraz z plasterkiem cytryny. Dwa plasterki masła wkładamy w nacięcie . Ziemniaki myjemy porządnie kroimy na cztery i wkładamy na blaszkę .  Na drugą blaszkę wkładamy  pstrągi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 15 min.  Serwujemy z surówką i ziemniakami posypanymi gruba solą .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz