Kapusta kiszona duże dobrodziejstwo. Bardzo zdrowa , myślę ,że pod każdą postacią , choć najlepsza zajadana prosto z beczki . Tak paluchami .... wspomnienie dzieciństwa.
Moja propozycja na dziś to właśnie taka kapustka ale zasmażana z dużą ilością pieczarek.
Najbardziej pasuje do dużego schabowego. :)\\
Zasmażana z pieczarkami
składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
2 cebule
1/2 kg pieczarek
pieprz
sól morska
3 łyżki mąki
przecier pomidorowy ok 1/2 szklanki
liść lauroy 4 listki
ziele angielskie 4 kulki
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
papryka czerwona słodka 1 łyżka
cukier
Kapustę kiszoną gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy siekamy drobno.
W większym garnku na oleju podsmażamy cebulę , dodajemy paprykę słodką - mieszamy. Następnie dodajemy pieczarki - smażymy chwilę . Dodajemy starta marchewkę - smażymy chwilę .
Dodajemy ugotowana kapustę - wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy ok 20 min.
Robimy zasmażkę z masła i mąki . Dodajemy do kapusty . Mieszamy. Doprawiamy sola , pieprzem i odrobina cukru , aby kapusta nie była za
kwaśna .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz