Znamy dużo przepisów na szarlotki. Pyszne , dobre , mega dobre.
Dziś przepis na szarlotkę na cieście kruchym , wspaniale nadaje się do podgrzania i podania z lodami.
Pyszna szarlotka na ciepło
składniki
1/2 kg mąki
200g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3 kg jabłek
cynamon
sok z 1/2 szt cytryny
Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. lekko mieszamy. Dodajemy posiekane masła. Wyrabiamy ręki tworząc drobne kuleczki z mąki i masła. Wbijamy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kule , wstawiamy do lodówki na ok 40 min. Kulę przekrawamy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , dodajemy sok z cytryny odrobinę cynamonu. Mieszamy. Nakładamy jabłka na podpieczony spód. Drugie ciasto rozwałkowujemy układamy na jabłkach . Nakłuwamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 40 min.
APETYCZNE CIACHO! UWIELBIAM SZARLOTKI ..ZAPRASZAM NA CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM''CZEKOLADOWA ZEFIRYNA'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-zefiryna-wg-anastazji.html
Mmm, nie ma jak kawałeczek pachnącej szarlotki :)
OdpowiedzUsuń