Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu ich podstawowy składnik diety. Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
Sałatka z kaszy bulgur
składniki
1 szklanka cieciorki
1/2 szklanki kaszy bulgur
1 garść jarmużu
4 jajka
sól morska'
majonez
musztarda miodowa
jogurt naturalny
Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie .
Cieciorkę z puszki odsączamy.
Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy i osuszamy.
Zimną kasze łączymy z wszystkimi składnikami. Majonez mieszamy z musztardą miodową i jogurtem. Sos dajemy do sałatki - mieszamy. Sałatkę doprawiamy sola i pieprzem do smaku . Chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz