niedziela, 4 października 2015

Kluseczki z wędzonym boczkiem

Szybkie danie troszkę mąki , jajko i dobry wędzony boczek. Danie smakuje od razu po zrobieniu jak i odgrzewane . Możemy go zajadać przez kilka dni za każdym razem będzie smaczniejsze.

Kluseczki z wędzonym boczkiem 

składniki
4 jajka
2 łyżki wody
sól
mąka ile ciasto weźmie
30 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
pieprz do smaku

Do miski wbijamy jajka mieszamy widelcem z wodą . dodajemy mąki tyle ile jaka wezmą . Solimy do smaku . Ciasto musi być dość gęste , ma się pomalutku lać . Wodę zagotowujemy dodajemy sól. Kładziemy pomału za pomocą widelca kluski. Gotujemy kilka minut ,aż urosną. Odcedzamy.
Boczek kroimy w kosteczkę , cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy boczek, dodajemy cebulę . Jeżeli boczek nie był tłusty dodajemy odrobina masła. Na podsmażony boczek kładziemy kluski. Lekko mieszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz