piątek, 4 marca 2016

Makaron z zielonymi warzywami


 Typowo wiosenne danie , kolor nadziei, dużo witamin i świeży smak. bardzo szybkie w przygotowaniu , jeszcze lepsze po odgrzaniu . 

 Makaron z zielonymi warzywami 

składniki
1 brokuł
1/2 szklanki zielonego groszku
1 papryka
1 cukinia młoda
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
masło
sól
pieprz
20 dag sera żółtego
1/2 opakowania makaronu
1/2 szklanki szpinaku mrożonego


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Brokuła kroimy w małe różyczki, cukinie młoda kroimy w kostkę. paprykę zieloną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w równą kosteczkę.  Czosnek siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce.  Na patelni na łyżce masła z łyżką oleju rzepakowego podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojone warzywa i groszek zielony. Chwilę smażymy. Dodajemy szpinak .Solimy do smaku. Podlewamy odrobiną wody . Gotujemy na małym ogniu do miękkości. warzywa mają być al dente.  Do ugotowanych warzyw dodajemy makaron. Mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy startym serem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz