wtorek, 15 marca 2016

Pieczarkowe koperty

Kwadraty z ciasta francuskiego nadziewane serem żółtym i podsmażonymi pieczarkami. Pasuje na imprezę , można wziąć do pracy szkoły , smakuje na zimno jak i na gorąco.

 Pieczarkowe koperty 

składniki
1 ciasto francuskie
1 jajko
10 plastrów ser żółtego
0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól,pieprz

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w czosnek. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek kroimy w małą kosteczkę. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek dodajemy pieczarki , smażymy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
farsz studzimy. Ciasto francuskie kroimy w pasy , prostokąty. Wykładamy plastrami sera żółtego . Nakładamy farsz i sklejamy . Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na złoto w 200 stopniach.





1 komentarz: