czwartek, 9 czerwca 2016

Sos śmietanowo koperkowy z szparagami i jajkiem

 Szybki tani obiadek w sam raz na sezon szparagowy . Podajemy z ryżem  lub ziemniakami. Dla dużych i małych .


Sos śmietanowo koperkowy z szparagami i jajkiem 

składniki
5 jajek
1 pęczek szparagów białych
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 30 %
2 łyżki mąki
sól
2 pęczki koperku

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy jajka i obieramy . Szparagi gotujemy w odzie z odrobina cukru i soli. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką . dolewamy do bulionu i gotujemy aż zgęstnieje. Koperek myjemy osuszamy i siekamy dodajemy do sosu. Mieszamy doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy jajka i szparagi . Podajemy z ryżem lub ziemniakami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz