Ten śledzik może być sałatką może być przystawką wybornie smakuje z tostami ale także jako danie obiadowe z ziemniakami w mundurkach. Por sprawia ,że nasz śledzik jest delikatny a cebula ,że lekko ostry , więc wspaniałe połączenie z kwaśną śmietaną :)
Sałatka śledziowa z porem i cebulą
składniki
śledź w oleju
1 por
2 cebule
śmietana kwaśna
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
sól
pieprz
Śledzie odcedzamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kawałki ok 2-3 cm .Cebulę obieramy ,kroimy w cienkie piórka .Pora białą część kroimy na pół a potem w cienkie piórka. Solimy i ugniatamy ręką aby warzywa zmiękły. Dodajemy ocet i cukier. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na ok 10 min. Łączymy z śmietaną ,dodajemy kawałki śledzi. Lekko mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz