poniedziałek, 28 grudnia 2020

Sałatka śledziowa z porem i cebulą -Sylwester 2020

 Ten śledzik może być sałatką może być przystawką wybornie smakuje z tostami ale także jako danie obiadowe z ziemniakami w mundurkach. Por sprawia ,że nasz śledzik jest delikatny a cebula ,że lekko ostry , więc wspaniałe połączenie z kwaśną śmietaną :)

 Sałatka śledziowa z porem i cebulą

składniki

śledź w oleju 

1 por

2 cebule

śmietana kwaśna

1 łyżka cukru

1 łyżka octu

sól

pieprz

Śledzie odcedzamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i  kroimy w kawałki ok 2-3 cm .Cebulę obieramy ,kroimy w cienkie piórka .Pora białą część kroimy na pół a potem w cienkie piórka. Solimy i ugniatamy ręką aby warzywa zmiękły. Dodajemy ocet i cukier. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na ok 10 min. Łączymy z śmietaną ,dodajemy kawałki śledzi. Lekko mieszamy. 

 



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz