środa, 30 grudnia 2020

Klopsiki z warzywami i pomidorami - danie jednogarnkowe Sylwester2020

 Bardzo smaczne szybkie danie . Danie jednogarnkowe , syte można powiedzieć poezja smaku , odrobina ziół prowansalskich , odrobina chilli i powędrujemy w dalekie kraje :)


Klopsiki z warzywami i pomidorami 

składniki

1/2 kg mielonej szynki 

4 ziemniaki

1 duża marchewka

1 por 

2 cebule

4 ząbki czosnku

masło

pomidory przecier 1 litr 

śmietana 30 % 1/2 szklanki

zioła prowansalskie

1 łyżka cukru

sól, pieprz 

1 jajko

Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną na patelni na maśle drobno posiekaną 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy, ubijamy  masę aż będzie odchodzić od ręki . Formujemy małe kulki i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę , marchew obieramy i kroimy w kosteczkę . Pora kroimy w cienkie kółeczka, cebule i czosnek w kostkę . Na maśle w szerokim garnku podsmażamy na masełku warzywa . Dolewamy ok 2 szklanki wody i gotujemy . Doprawiamy solą i pieprzem . Na patelni smażymy małe klopsiki, można je też ugotować na parze lub w wodzie. Gotowe klopsiki dodajemy do garnka z warzywami. Dolewamy przecier pomidorowy ok 1 litr. Gotujemy , doprawiamy cukrem i ziołami. Dolewamy śmietanę , zagotowujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz