Bardzo smaczne szybkie danie . Danie jednogarnkowe , syte można powiedzieć poezja smaku , odrobina ziół prowansalskich , odrobina chilli i powędrujemy w dalekie kraje :)
Klopsiki z warzywami i pomidorami
składniki
1/2 kg mielonej szynki
4 ziemniaki
1 duża marchewka
1 por
2 cebule
4 ząbki czosnku
masło
pomidory przecier 1 litr
śmietana 30 % 1/2 szklanki
zioła prowansalskie
1 łyżka cukru
sól, pieprz
1 jajko
Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną na patelni na maśle drobno posiekaną 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy, ubijamy masę aż będzie odchodzić od ręki . Formujemy małe kulki i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę , marchew obieramy i kroimy w kosteczkę . Pora kroimy w cienkie kółeczka, cebule i czosnek w kostkę . Na maśle w szerokim garnku podsmażamy na masełku warzywa . Dolewamy ok 2 szklanki wody i gotujemy . Doprawiamy solą i pieprzem . Na patelni smażymy małe klopsiki, można je też ugotować na parze lub w wodzie. Gotowe klopsiki dodajemy do garnka z warzywami. Dolewamy przecier pomidorowy ok 1 litr. Gotujemy , doprawiamy cukrem i ziołami. Dolewamy śmietanę , zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz