środa, 30 grudnia 2020

Zupa grochowa z bekonem

 Nie ma jak dobra grochówka taka na wędzonych kościach od schabu podana z podsmażonym bekonem. Trzeba pamiętać ,że groch ma dużo białka .Dostarcza też składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Więc gotujmy tą pyszną zupkę .


Zupa grochowa 

1/2 kg kości wędzonych od schabu

1 marchewka

1/2 kg ziemniaków 

czosnek 4 ząbki

2 duże cebule

1/2 kg grochu

przyprawa magii

sól

pieprz

liść laurowy

majeranek 

bekon 10 dag

Groch moczymy ok 2 h. Następnie płuczemy . Do garnka z wodą dajemy liść laurowy ,sól. Zagotowujemy , dodajemy kości  i groch. Gotujemy ok 40 min. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę . Marchewkę , cebulę , czosnek obieramy. Na maśle podsmażamy posiekany czosnek , cebulę i starta na tarce marchewkę. Dodajemy do zupy razem z ziemniakami. Gotujemy aż groch rozpadnie się . Wyciągamy kości , obieramy mięsko i dodajemy je do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem, majerankiem i magą . Bekon kroimy na kawałki podsmażamy na suchej patelni , dodajemy do zupy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz