Nie ma jak dobra grochówka taka na wędzonych kościach od schabu podana z podsmażonym bekonem. Trzeba pamiętać ,że groch ma dużo białka .Dostarcza też składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Więc gotujmy tą pyszną zupkę .
Zupa grochowa
1/2 kg kości wędzonych od schabu
1 marchewka
1/2 kg ziemniaków
czosnek 4 ząbki
2 duże cebule
1/2 kg grochu
przyprawa magii
sól
pieprz
liść laurowy
majeranek
bekon 10 dag
Groch moczymy ok 2 h. Następnie płuczemy . Do garnka z wodą dajemy liść laurowy ,sól. Zagotowujemy , dodajemy kości i groch. Gotujemy ok 40 min. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę . Marchewkę , cebulę , czosnek obieramy. Na maśle podsmażamy posiekany czosnek , cebulę i starta na tarce marchewkę. Dodajemy do zupy razem z ziemniakami. Gotujemy aż groch rozpadnie się . Wyciągamy kości , obieramy mięsko i dodajemy je do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem, majerankiem i magą . Bekon kroimy na kawałki podsmażamy na suchej patelni , dodajemy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz