Może biedne jedzenie na pewno regionalne na bank Bieszczadzkie. Gołąbki z tartych ziemniaków . Jest kilka technik tarcia ziemniaków ja robię na grubych oczkach , lubię czuć ich strukturę.
Podajemy też różnie na bogato kwarki i kwaśna śmietana , same skwarki, sama śmietana jak to lubi i co może :)
Kuchnia Bieszczad gołąbki z tartych ziemniaków
składniki
kapusta włoska
ok 1,5 kg ziemniaków
1 łyżka masła
majeranek
sól
pieprz
czosnek 5 ząbków
2 cebule
15 dag boczku
15 dag wędzonej kiełbasy
Kapustę wybieramy płaską ja używam włoskiej jest fajna i bardziej delikatna a gołąbki są tak fajnie pomarszczone.Wycinamy głąb ja wkładam do pieca na parę . Co 10 min odejmuje ugotowane liście. Z zimnych już liści usuwam zgrubienia. Teraz przechodzimy do farszu. Ziemniaki obieramy. Boczek , kiełbasę wędzoną i cebulę pokrojone wszystko w kosteczkę , podsmażam na maśle. Dodaje czosnek wyciśnięty , doprawiam solą pieprzem i majerankiem. Ziemniaki ścieram na dużych oczkach. Odsączam wodę , skrobie która się zebrała używam do farszu. Dodaje zawartość patelni , mieszam. Doprawiam jeszcze pieprzem i solą .Farsz nakładam do liści zawijam ciasno i układam w brytwance. Wkładam na parę do pieca na ok 30- 40 min zależy od wielkości gołąbków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz