wtorek, 12 stycznia 2021

Kuchnia Bieszczad gołąbki z tartych ziemniaków

 Może biedne jedzenie na pewno regionalne na bank Bieszczadzkie. Gołąbki z tartych ziemniaków . Jest kilka technik tarcia ziemniaków ja robię na grubych oczkach , lubię czuć ich strukturę.

Podajemy też różnie na bogato kwarki i kwaśna śmietana , same skwarki, sama śmietana jak to lubi i co może :)

 Kuchnia Bieszczad gołąbki z tartych ziemniaków 

składniki

kapusta włoska

ok 1,5 kg ziemniaków

1 łyżka masła

majeranek

sól

pieprz

czosnek 5 ząbków

2 cebule

15 dag boczku 

15 dag wędzonej kiełbasy

Kapustę wybieramy płaską ja używam włoskiej jest fajna i bardziej delikatna a gołąbki są tak fajnie pomarszczone.Wycinamy głąb ja wkładam do pieca na parę . Co 10 min odejmuje ugotowane liście. Z zimnych już liści usuwam zgrubienia. Teraz przechodzimy do farszu. Ziemniaki obieramy. Boczek , kiełbasę wędzoną i cebulę pokrojone wszystko w kosteczkę , podsmażam na maśle. Dodaje czosnek wyciśnięty , doprawiam solą pieprzem i majerankiem. Ziemniaki ścieram na dużych oczkach. Odsączam wodę , skrobie która się zebrała używam do farszu. Dodaje zawartość patelni , mieszam. Doprawiam jeszcze pieprzem i solą .Farsz nakładam do liści zawijam ciasno i układam w brytwance. Wkładam na parę do pieca na ok 30- 40 min zależy od wielkości gołąbków. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz