Tak najlepsza ogórkowa w Bieszczadach każdy robi najlepszą :) Taką gotuję w pracy taką robię w domu i zawsze widzę uśmiech na twarzy i chęć dokładki . Jak robię swoją ogórczaną już pisze..
Najlepsza ogórkowa w Bieszczadach
składniki
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 słoik ogórków kiszonych
1 por
1 cebula
3 ząbki czosnku
koperek
śmietana 30 % 1 szklanka
przyprawa maggi
sól, pieprz , liść laurowy
masło 1 łyżka
Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę . Marchewkę obieramy kroimy w kostkę , por kroimy w półplasterki, cebule i czosnek siekamy. Ogórki kroimy w kosteczkę , wodę od ogórków zostawiamy. Na maśle podsmażamy cebulę , czosnek i por. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę . Mieszamy chwilę smażymy. Podlewamy wodą razie ok 3 szklanek. Dodajemy liść laurowy , sól i przyprawę magii. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy wody tak aby zupa nie była za gęsta. Dodajemy pokrojone ogórki , gotujemy ok 8 min. Dolewamy sok z kiszenia ogórków do smaku. Gotujemy jeszcze z 10 min. Dolewamy śmietanę , dajemy koperek . Doprawiamy jeszcze przyprawa magi i sola do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz