Jaka dobra i piękna jest sałata rzymska to chyba nie muszę pisać . Śliczne zielone główki , świeżutki zapach i wspaniały smak w sałatkach . Jej liście wspaniale nadają się do podawania salsy czy pasty zamiast pieczywa .
Sałata rzymska z pomidorami i rzodkiewką
składniki
1 sałata rzymska
pół słoika suszonych pomidorów
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny
sól
6 rzodkiewek
1 ogórek świeży
pomidorki koktajlowe 20 dag
1 cebula
Cebule obieramy i kroimy w piórka , rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę lub w paseczki. Pomidorki kroimy na pół. Ogórka w pół plasterki.Sałatę w paseczki. Z pomidorów odlewamy olej będzie on potrzebny do sosu. Pomidory kroimy w paseczki. Do oleju od pomidorów dajemy wyciśnięty czosnek,sól i trochę soku z cytryny. Dobrze mieszamy i dodajemy sos do sałaty. Mieszamy lekko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz