wtorek, 16 marca 2021

Zupa tajska z groszkiem cukrowym i grzybami shimeji - wegetarjańska

 Kolejna propozycja zupy tajskiej , tym razem z pysznym groszkiem cukrowym i grzybami do tego dużo aromatycznych  przypraw i jajko . 


Zupa tajska z groszkiem cukrowym i grzybami shimeji

składniki

1 łyżka oleju

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 kawałek por biała część

1 marchewka

garść groszku cukrowego

jajka

makaron

kiełki

curry

imbir

mleko kokosowe

kiełki bambusa

grzyby shimeji

sól

bulion warzywny ok 1 litr

Makaron zalewamy woda i czekamy aż napęcznieje. Jajka gotujemy . Czosnek i cebule siekamy. Podsmażamy . Dodajemy por i marchewkę pokrojoną w cienkie zapałki. Smażymy. Dodajemy grzybki , groszek cukrowy  i kiełki bambusa , dolewamy bulionu warzywnego. Doprawiamy curry i imbirem. Dodajemy mleczko kokosowe ok 1 łyżki. zagotowujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz