czwartek, 12 maja 2016

Dobrodziejstwo lasu - syrop na kaszel ze świerku pospolitego

Kolejne dobrodziejstwo z lasu , tym razem syrop z świerku pospolitego.
Dla jasności świerk to nasze bożonarodzeniowe drzewko. Kiedy w maju pojawiają się na nim odrosty to ten czas, czas na zrobienie syropu.
Syrop ten leczy przede wszystkim chorób dróg oddechowych.

Syrop ze świerku pospolitego

ok 80 dag - 4 pełne szklanki
1 litr wody
1 kg cukru
2 cytryny
 Pędy świerku zalewamy litrem wody  i pomału podgrzewamy . Zagotowujemy i odstawiamy. Zostawiamy na noc . Zimny wywar odcedzamy. Wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryn. Gotujemy pomału aż zgęstnieje.
Rozlewamy do słoiczków. pasteryzujemy.  Podajemy kilka łyżeczek podczas przeziębienia , kaszlu .

Nie wolno stosować przy astmie.







Sałatka z zielonej fasolki i czosnku niedźwiedziego


 Smaczna szybka sałatka , aromatyczna i zdrowa. Kilka składników i sos pesto z czosnku niedźwiedziego. Pasuje o każdej porze dnia.


Sałatka z zielonej fasolki i czosnku niedźwiedziego 

składniki
1/2 kg fasolki zielonej
5 jajek
3 pomidory
garść czosnku niedźwiedziego
3 łyżki oleju
sól
1/2 szklanki orzeszków ziemnych 
 
 Fasolkę zieloną kroimy na kawałki . Gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy . Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy w duża kostkę. pomidory myjemy i kroimy w duża kostkę. Robimy pesto. Miksujemy czosnek niedźwiedzi z orzeszkami , olejem i sola do smaku. Pesto dodajemy do sałatki. Mieszamy i podajemy. 
 



 

Tort waniliowy z truflami dla nastolatki

Torcik na 16 urodziny mojej córki. Miał być czarny z różowa kokardą a smak sama wymyśliłam. Tym razem masa budyniowa z kawałkami cukierków trufli .

Tort waniliowy z truflami dla nastolatki 

Biszkopt 
6 dużych jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka maki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Żółtka mieszamy z octem - powstanie piana. Dodajemy ją do białka mieszamy. Dodajemy maki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty.

Masa
2 budynie waniliowe
0,7 mleka
cukier do smaku
2 kostki masła
15 dag cukierków trufli
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu używając cukru do smaku. Zimny budyń zmiksować z masłem. Dodać pokruszone cukierki.
poncz
woda i aromat rumowy ewentualnie rum
Składniki wymieszać na ponczować spody biszkoptowe.
masa plastyczna
  • 750 - 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy  w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 3 łyżeczki 'Planty' margaryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • atrament kałamarnicy
  • barwnik różowy w żelu 
  • Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
    Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocy. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna. Dodać glukozę, następnie Plantę, wymieszać i kiedy Planta zacznie się topić zdjąć z palnika, wymieszać, pozostawić do przestudzenia.
    Przestudzoną, ale nie stężała żelatynę umieścić w misie miksera.Dodać ekstrakt waniliowy, następnie dodawać cukier puder, w kilku turach i ucierając. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wyrabiania przenieść masę na stolnicę i dokończyć wyrabianie. Podzielić do większej części dodać atrament kałamarnicy do mniejszej barwnik różowy.  





środa, 11 maja 2016

Makaron z maślakami, kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim

 Szybkie smaczne danie z wykorzystaniem resztek świeżego czosnku niedźwiedziego i wiosennych maślaków.  Danie dla całej rodziny aromatyczne i zdrowe.


Makaron z maślakami, kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim

składniki
1/2 opakowania makaronu
20 dag maślaków
czosnek niedźwiedzi
2 piersi z kurczaka
sól
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka masła klarowanego
czosnek 2 ząbki
pieprz mielony

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Ugotowany odcedzamy i przelewamy zina wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki solimy doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i pieprzem.  Maślaki oczyszczamy i kroimy w kawałki. Na maśle podsmażamy kurczaka, dodajemy grzyby. smażymy ok 5 min. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Mieszamy. Dolewamy śmietanę. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do potrawy mieszamy i podajemy.





Majowa apteka - wyprawa po pędy świerku

Pierwsza połowa maja to wspaniały okres na wyprawę po pędy świerku , do tego gorące słoneczko to sama przyjemność a zimą i w okresie jesieni mamy wspaniale zdrowy syrop na kaszel i zapalenia.
Wtedy będzie ten czas kiedy  będziemy wspominać cudowne słoneczne majowe dni ;)

Przepis na  syrop już niebawem na blogu .





 Pędy zbieramy w słoneczne dni






Sałatka z młodych ziemniaków i mozzarelli

Wykorzystując młode ziemniaki zrobiłam smaczna sałatkę . Połączyłam ją z mozzarellą i pesto z czosnku niedźwiedziego . Smacznie szybko i wiosennie .


Sałatka z młodych ziemniaków i mozzarelli

1/2 kg młodych ziemniaków
2 szt mozzarelli
1 garść czosnku niedźwiedziego
sól
3 łyżki oleju
1/2 szklanki orzechów ziemnych
1/2 kg pomidorów malinowych


Młode ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na cztery. Czosnek niedźwiedzi miksujemy z orzechami ,olejem i solą do smaku. Pomidory i ser kroimy w kosteczkę. Składniki łączymy ze sobą . Podajemy





wtorek, 10 maja 2016

Pęczak z grilowaną gruszką i bakłażanem

Coś smacznego i zdrowego. Pęczak syty zdrowy do tego grillowana gruszka i bakłażan. Wszystko z dodatkiem posiekanego czosnku niedźwiedziego dla zdrowia i smaku.

Pęczak z grilowaną gruszką i bakłażanem 

składniki
1 bakłażan
1 gruszka
1 szklanka pęczaku
sól
pieprz
olej lniany
czosnek niedźwiedzi
pomidor 2 szt
czosnek 2 ząbki'

Bakłażan kroimy w półplasterki solimy odstawiamy. Po ok 15 min. płuczemy i grillujemy. Gruszkę nie obieramy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w półplasterki , grillujemy. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do grillowanego bakłażana i gruszki. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. czosnek niedźwiedzi siekamy dodajemy do pączku. Mieszamy . Dodajemy wyciśnięty czosnek i 2 łyżki oleju, solimy doprawiamy pieprzem . Podajemy. 



czwartek, 5 maja 2016

Sałatka z bakłażana i gruszki z jajkiem sadzonym

Sałatka albo dobry posiłek obiadowy . Grillowany bakłażan do tego sadzone jajo i jeszcze kilka dobrych warzyw. Kilka łyżek pęczaku i kilka liści mixu sałat dla lekkości . 
Nic tylko zrobić i zajadać .

Sałatka z bakłażana z jajkiem sadzonym

1 gruszka
1 bakłażan
1 garść miksu sałat
2 pomidory
1/2 szklanki pęczaku
3 jajka
sól
pieprz
olej lniany'

Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Gruszkę myjemy , nie obieramy , kroimy w kosteczkę. Pomidory kroimy w kostkę. Sałatę płuczemy i osuszamy. Bakłażana kroimy w plasterki solimy odstawiamy. Po ok 10 min płuczemy i grillujemy. Składniki mieszamy z sobą. Solimy , doprawiamy pieprzem i kropimy olejem lnianym. Na wierzch dajemy sadzone jajko. Podajemy.