poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Sałatka z pora i tuńczyka z dodatkiem jabłka

Smaczna sałatka , dużo witamin i minerałów. Taka do chrupania, pasuje do każdego pieczywa jako pasta lub możemy ją zajadać prosto z miseczki.


Sałatka z pora i tuńczyka z dodatkiem jabłka 

składniki
2 pory -białe części
1 puszka tuńczyka w oleju
5 jajek
1 duże jabłko
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny

Por białe części kroimy w półplasterki,solimy i odstawiamy.Jajka gotujemy na twardo ,zimne obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy,usuwamy gniazdo i kroimy w kosteczkę zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem.



niedziela, 5 kwietnia 2020

Pasta kanapkowa z tuńczykiem i pieczarkami

Kolejna pasta super do pieczywa ale także można ją podawać jako farsz do papryki ogórka pomidora.
Podstawą jest tuńczyk z konserwy w oleju i do tego marynowane pieczarki , konserwowe ogórki i cebulka.


Pasta kanapkowa z tuńczykiem i pieczarkami 

składniki
1 puszka tuńczyka w oleju
1 duża cebula
5 ogórków z octu
garść pieczarek marynowanych
4 jajka
pieprz
koperek
1 łyżka majonezu
koperek

Tuńczyka przekładamy do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki kroimy drobno. Ogórki kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy,zimne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.Dodajemy posiekany koperek i gruby pieprz do smaku. Dodajemy majonez. Mieszamy chłodzimy .



Pasta śniadaniowa z korniszonem i papryką

Pomysł na kolejną pastę tym razem bardziej wyrazistą w smaku dzięki dodaniu pokrojonych korniszonów. Do tego cebulą i czerwona papryka jest co chrupać :)


Pasta śniadaniowa z korniszonem i papryką 

składniki
20 dag twarogu
5 jajek
2 cebule
5 ogórków z octu
1 papryka czerwona
sól
pieprz
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu

Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Dodajemy pokruszony twaróg. Cebulę obieramy i siekamy.Paprykę kroimy w drobną kostkę , to samo robimy z ogórkami. Mieszamy z śmietaną i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.





wtorek, 31 marca 2020

Ser żółty panierowany

To danie zrobiłam specjalnie dla syna bo strasznie marudził , lubi ser . Był bardzo zadowolony i mówił że extra.Kaloryczność duża ale raz w roku można sobie pozwolić .


Ser żółty panierowany

30 dag ser żółty
jajko
mąka ok 2 łyżki
bułka tarta
rzodkiewka dla zdrowia

Ser kroimy w dość grube plastry obtaczamy w mące potem w rozbitym jajku na koniec w tartej bułce. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Usmażony kładziemy na ręczniku papierowym , odsączamy z tłuszczu. Podajemy gorący z plasterkami rzodkiewki. 





poniedziałek, 30 marca 2020

Pasta śniadaniowa z tuńczykiem i kukurydzą

Ostatnio pasty to mój konik, codziennie inna , każda jeszcze smaczniejsza . Podstawa to twaróg i jajka do tego tuńczyk kawałki i kolejna pasta gotowa:)

Pasta śniadaniowa z tuńczykiem i kukurydzą 

składniki

1 puszka tuńczyka
1 puszka kukurydzy
25 dag twarogu
1 duża cebula
2 łyżki majonezu
pieprz
5 jajek

Twaróg rozdrabniamy dodajemy posiekaną cebulę. Jajka gotujemy ,zimne ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy tuńczyka ,odcedzoną kukurydzę .Składniki mieszamy dodajemy pieprz i majonez. Jeszcze raz mieszamy i chłodzimy.




niedziela, 29 marca 2020

Pasta jajeczna z rzodkiewką i papryką

Kolejna propozycja śniadaniowej pasty jajecznej. Jest jej dużo jest smaczna , wydajna i pasuje do każdego pieczywa. Ja polecam na tosty :)

Pasta jajeczna z rzodkiewką i papryką 

składniki
6 jajek
10 dag twarogu
pęczek rzodkiewek
1/2 czerwonej papryki
1 cebula biała
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Twaróg rozgniatamy , jajka gotujemy zimne ścieramy na tarce duże oczka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę . Paprykę także kroimy w kostkę . Cebulę siekamy drobno. Dodajemy majonez solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.Mieszamy dobrze i chłodzimy.







czwartek, 26 marca 2020

Pasta jajeczna z awokado

Smaczna zdrowa pasta śniadaniowa dla wielbicieli awokado i nie tylko . Pasuje do każdego pieczywa :)

Pasta jajeczna z awokado 

składniki
2 awokado
5 jajek
15 dag twarogu
3 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
czarnuszka
sól
1 cebula
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem , dodajemy sól i posiekany czosnek. Jajka gotujemy na twardo zimne obieramy i siekamy. Do awokado dodajemy rozdrobniony twaróg i posiekaną cebulę . Mieszamy dodajemy jajka i majonez. Wszystko dobrze mieszamy , doprawiamy solą . Posypujemy czarnuszką .






poniedziałek, 23 marca 2020

Zupa krupnik na pęczaku z pieczarkami

Bardzo smaczna lekka zupka z pęczaku . Bardzo lubię tą kaszę a w zupie sprawdza się wyśmienicie.
Dla małej odmiany dodałam kilka podsmażonych pieczarek :)

Zupa krupnik na pęczaku z pieczarkami 

składniki

1 szklanka pęczaku
5 ziemniaków
5 pieczarek
1/2 selera
1 pietruszka
1 marchewka
pieprz w kulkach
liść laurowy
wegeta naturalna
masło 2 łyżki
cebula 1 duża
3 ząbki czosnku

Do garnka wlewamy wodę dodajemy liść laurowy ok 2 szt i kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu .Zagotowujemy .Warzywa obieramy z skórki. Ziemniaki kroimy w kostkę , włoszczyznę ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy do garnka z wodą , gotujemy . Dodajemy wegetę. Jak się woda z warzywami zagotuje dodajemy pęczak. Gotujemy . Cebule i czosnek siekamy podsmażamy na maśle . Zarumienione dodajemy do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na drugiej łyżce masła. Dodajemy do zupy . Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.