czwartek, 14 lutego 2013

Ryż z warzywami z paluszkami drobiowymi na paście warzywnej ajvar



Pasuje na kolację we dwoje , może ktoś zrobi dla siebie i ukochanego.

Ryż z warzywami z paluszkami drobiowymi na paście warzywnej ajvar

składniki
   1 szklanka ryżu kolorowego Podravka
    1 szt marchewki
    1/2 szt cukinii,
    1 szt cebula,
    2 ząbki czosnku
    Pieprz kolorowy - MŁYNEK
    2 szt piersi z kurczaka,
    pasta warzywna AJVAR Podravka
    sos sojowy,
    1/3 szt selera naciowego
    1 łyżka olej rzepakowy,
    przyprawa uniwersalna



Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i kropimy sosem sojowym odstawiamy na chwilę. Paseczki kurczaka grillujemy na patelni grillowej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cukinie myjemy i kroimy w kosteczkę, cebule siekamy, czosnek wyciskamy seler kroimy . Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy czosnek,cebule i pokrojone warzywa. Dusimy chwile dodajemy ryż. Mieszamy doprawiamy przyprawa uniwersalną ,pieprzem do smaku. Ryż serwujemy obok kładziemy pastę warzywną na którą układamy paluszki z kurczaka.



1 komentarz:

  1. Danie piękne podane, jak w restauracji :)

    OdpowiedzUsuń