niedziela, 3 marca 2013

Sałata z pieczarkami i sosem jogurtowym z makiem

 Sałata  z pieczarkami i sosem jogurtowym z makiem

 składniki

sos
    mak 1 łyżka
    sok z pomarańczy 2łyżki
    sól, pieprz
    jogurt naturalny 1 szklaneczka

sałata 1/2 głowy
15 dag pieczrek wieżych
1 /2 szt cebuli czerwonej
Sałatę myjemy osuszamy w wirówce do sałaty i rwiemy na mniejsze kawałki , układamy na półmisku. Pieczarki kroimy  w plastry i blanszujemy w osolonej wodzie -odcedzamy i studzimy. Pieczarki dodajemy do sałaty. Cebule obieramy i siekamy posypujemy nią sałatkę .Robimy sos.
Jogurt ubijamy na pianę i dodajemy sól,pieprz do smaku. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mak i dobrze mieszamy. Sosem polewamy sałatkę .



1 komentarz:

  1. Ładnie wygląda, ciekawe zestawienie składników:)

    OdpowiedzUsuń