Fajna zimna przystawka z szparagów
składniki
* 1 pęczek szparagi białe,
* 1 opakowanie żelatyna,
* sałata,
* majonez Winiary
* papryka czerwona,
* papryka żółta,
* 1 szt kostka rosołowa winiary'
* 20 dag szynka konserwowa
Szparagi obieramy odcinamy końcówki. Gotujemy . Odcedzamy ,studzimy. Rosołek zalewamy wrzątkiem ,studzimy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do rosołu. Mieszamy ,studzimy . Plasterek szynki rozkładamy na środku wyciskamy przez rękaw cukierniczy majonez .Układamy szparagę i zawijamy w rulon . Ruloniki układamy na półmisku. Ozdabiamy sałatą karbowaną.Papryki kroimy w paseczki i na pół .Taką papryką posypujemy roladki .Zalewamy tężącą galaretką .Wstawiamy do lodówki .
Bardzo lubię, kanoniczna pozycja na każde święta. Proponuję jednak zastapienie sztucznej kostki wywarem z warzyw, takim bogatym i aromatycznym .
OdpowiedzUsuń