sobota, 22 grudnia 2012

Miodowa pigwówka - nie tylko od święta

Miodowa pigwówka -najsmaczniejsza na świecie i nie tylko dla tego ,ze robiona prze mojego tatusia :)


Miodowa pigwówka

składniki

    50 dag pigwa,
    30 dag cukru
    1/2 szklanki miód naturalny,
    3/4 litra wódka z spirytusu- rozmajony spirytus 


Pigwę myjemy wyjmujemy gniazda ,przecinamy na ósemki lub kroimy w gruba kostkę .Wkładamy do słoika zasypujemy cukrem .Dolewamy 3/4 litra wódki z spirytusu -czyli rozmajonego spirytusu  ,wódka kupna jest słabsza. Odstawiamy zamknięty słoik na ok 4 tygodnie .Po tym czasie odcedzamy napój od owoców. Dolewamy miód .Mieszamy dobrze i rozlewamy do butelek . Zostawiamy w butelkach jeszcze na ok 3-4 dni. Pigwówka jest gotowa do spożycia .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz