Sałatka porowa z pieczarkami i papryką
składniki
2 szt por,
1 papryka żółta,
kiełki rzodkiewki,
1/2 słoika pieczarek marynowanych
1 szt cebula,
Sól,
pieprz biały
olej rzepakowy,
limonka lub cytryna
Por myjemy i kroimy w plasterki solimy
i mieszamy ręką żeby kółka zmiękły i rozdwoiły się .
Paprykę żółtą myjemy usuwamy
gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Cebule siekamy drobno.
Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Dodajemy garść kiełków z rzodkiewki. Wszystkie składniki
mieszamy razem . Dodajemy olej sól,pieprz do smaku . Na koniec
kropimy sokiem z limonki i jeszcze raz mieszamy . Odstawiamy do
lodówki.
bardzo lubię takie lekkie sałatki.
OdpowiedzUsuń