Jest to rodzaj pleśniaka dla ludzi
którzy nie lubią ciast kakaowych .
Ala pleśniaczek z jabłkami .
składniki
3 szkl mąki
4 jajka
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
½ szkl cukru
1 kostka margaryny
1 słoik dżemu jabłkowego
4 jabłka
Mąkę z proszkiem do pieczenia
przesiewamy na stolnicę dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę
.Dodajemy cukier , cukier waniliowy i 4 żółtka. Mieszamy dodajemy
śmietanę , urabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części . Jedną
część rozwałkowujemy i dajemy na blaszkę. Pozostałe wstawiamy
do lodówki .Dziurkujemy widelcem i smarujemy dżemem jabłkowym
.Podpiekamy ok 15 min . Jabłka obieramy kroimy w kawałki i układamy
na podpieczonym cieście. Wyciągamy z lodówki drugą część
ciasta robimy z niej kulki jak pyzy rozpłaszczamy ręką i układamy
na jabłkach. Białka ubijamy z odrobiną soli i łyżką cukru .
Pianę wlewamy na ciasto . Ostaniom część ciasta ścieramy na
tarce duże oczka na pianę . Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min .
Po tym czasie wyciągamy studzimy i posypujemy cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz