czwartek, 3 stycznia 2013

Ala pleśniaczek z jabłkami .

Jest to rodzaj pleśniaka dla ludzi którzy nie lubią ciast kakaowych .

Ala pleśniaczek  z jabłkami .

składniki


3 szkl mąki
4 jajka
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
½ szkl cukru
1 kostka margaryny
1 słoik dżemu jabłkowego
4 jabłka 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę .Dodajemy cukier , cukier waniliowy i 4 żółtka. Mieszamy dodajemy śmietanę , urabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części . Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blaszkę. Pozostałe wstawiamy do lodówki .Dziurkujemy widelcem i smarujemy dżemem jabłkowym .Podpiekamy ok 15 min . Jabłka obieramy kroimy w kawałki i układamy na podpieczonym cieście. Wyciągamy z lodówki drugą część ciasta robimy z niej kulki jak pyzy rozpłaszczamy ręką i układamy na jabłkach. Białka ubijamy z odrobiną soli i łyżką cukru . Pianę wlewamy na ciasto . Ostaniom część ciasta ścieramy na tarce duże oczka na pianę . Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min . Po tym czasie wyciągamy studzimy i posypujemy cukrem pudrem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz