wtorek, 5 lutego 2013

Jajka w sosie warzywnym w śmietanie

Nie jest powiedziane , że sosy muszą być mięsne lub na mięsie . U mnie podstawa sosiku są kawałki zdrowych warzyw.

Jajka w sosie warzywnym w śmietanie

składniki
   1 szt cukinia młoda,
    1 szt cebula,
    1 ząbek czosnku,
    1 szt papryka czerwona,
    pietruszka,
    oregano,
    2 łyżki śmietany 12 proc,
    4 szt jajka,
    1 szkl bulionu warzywnego

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe kawałki. Cebule podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy resztę warzyw -mieszamy i podlewamy wywarem warzywnym. Dusimy kilka minut i zaciągamy lekko śmietaną. Doprawiamy pietruszką, oregano i pieprzem do smaku. Jajka gotujemy na twardo obieramy , przekrawamy na pół i podajemy w sosie warzywnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz