Nie jest powiedziane , że sosy muszą być mięsne lub na mięsie . U mnie podstawa sosiku są kawałki zdrowych warzyw.
Jajka w sosie warzywnym w śmietanie
składniki
1 szt cukinia młoda,
1 szt cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szt papryka czerwona,
pietruszka,
oregano,
2 łyżki śmietany 12 proc,
4 szt jajka,
1 szkl bulionu warzywnego
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe kawałki. Cebule podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy resztę warzyw -mieszamy i podlewamy wywarem warzywnym. Dusimy kilka minut i zaciągamy lekko śmietaną. Doprawiamy pietruszką, oregano i pieprzem do smaku. Jajka gotujemy na twardo obieramy , przekrawamy na pół i podajemy w sosie warzywnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz