Kremowy słodki z nutka rumu -coś niesamowitego
Pudding ryżowy z rumem
składniki
1 szklanka Ryż basmati KUPIEC
1/2 szklanki cukier,
mleko,
1/2 szklanki śmietana 30 %,
rum,
1 opakowanie rodzynki,
1 jajko,
laska wanilii
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu. Odcedzamy. Następnie gotujemy ten ryż w mleko ok 2 szklanki - tak aby ryz był nakryty- z dodatkiem cukru i laski wanilii. Gotujemy ok 20 min mieszając co jakiś czas. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy. Po 20 min mieszamy ryż i dolewamy mleko ok 1/2 szklanki i śmietankę 30 procent tez ok 12 szklanki. Mieszamy i jeszcze gotujemy. Wlewamy rozmieszane jajko -mieszamy . Dodajemy rodzynki z rumem i chwilę gotujemy. Rozlewamy do miseczek . Nakrywamy streczem żeby nie zrobił się kożuch i zostawiamy do wystygnięcia.
ja bym dorzuciła jakiś kolorowy dodatek coby bardziej zachęcało do jedzenia :)
OdpowiedzUsuń