piątek, 29 marca 2013

Pudding ryżowy z rumem

 Kremowy słodki z nutka rumu -coś niesamowitego


Pudding ryżowy z rumem

składniki

    1 szklanka Ryż basmati KUPIEC
    1/2 szklanki cukier,
    mleko,
    1/2 szklanki śmietana 30 %,
    rum,
    1 opakowanie rodzynki,
    1  jajko,
    laska wanilii
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu. Odcedzamy. Następnie gotujemy ten ryż w mleko ok 2 szklanki - tak aby ryz był nakryty- z dodatkiem cukru i laski wanilii. Gotujemy ok 20 min mieszając co jakiś czas. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy. Po 20 min mieszamy ryż i dolewamy mleko ok 1/2 szklanki  i śmietankę 30 procent tez ok 12 szklanki. Mieszamy i jeszcze gotujemy. Wlewamy rozmieszane jajko -mieszamy . Dodajemy rodzynki z rumem i chwilę gotujemy. Rozlewamy do miseczek . Nakrywamy streczem żeby nie zrobił się kożuch i zostawiamy do wystygnięcia.






1 komentarz:

  1. ja bym dorzuciła jakiś kolorowy dodatek coby bardziej zachęcało do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń