Odchudzamy się dalej . Moja propozycja na śniadanie lub kolacje a także smaczny deser.
Dziś w mojej kuchni królują płatki żytnie.
Płatki żytnie dostarczają wielu składników odżywczych. Przede wszystkim
są źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza,
cynku oraz błonnika pokarmowego.
Płatki żytnie z kalifornijską śliwką
składniki
1 szklanka płatków żytnich
5 szt śliwka kalifornijska,
2 łyżki miód gryczany,
laska wanilii
4 szt orzechy laskowe
Płatki żytnie gotujemy na wodzie. Gotujemy prawie do miękkości z laska wanilii. Mieszamy od czasu do czasu. Śliwki kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do płatków. Kiedy płatki ładnie napęczniały odstawiamy je i słodzimy miodem. Wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy posiekane orzechy-mieszamy Podajemy na zimno lub ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz