piątek, 5 lipca 2013

Chrupaczki z płatków ryżowych

Smaczne ciasteczka do pochrupania. Zrobiłam je z płatków ryżowych i kokosowych wiórek.


Chrupaczki z płatków ryżowych 

składniki

    1 szklanka płatków ryżowych Lestello
    1/2 szklanki wiórek kokosowych Kresto
    3 łyżki mąka
    1/2 szklanki cukru
    2 szt jajka
    1 łyżka miodu


 Białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Żółtka ubijamy z miodem. Płatki ryżowe rozdrabniamy w ręce , łamiemy na mniejsze kawałki i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy mąkę i ubite żółtka i białka. Mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia . Na papier wykładamy łyżka ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. 



W jednej misce ubijamy żółtka z miodem w drugiej białka z cukrem.




Gotowe ciasto , teraz nakąłdamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.




3 komentarze:

  1. Spróbowałam przepisu i wyszły przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam: http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/2014/02/chrupiace-ciasteczka-z-patkow-ryzowych_8.html
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. super cieszę się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń