Takie placuszki lubią wszyscy ale takie malutkie najbardziej przypadają do gustu naszym dzieciom.
Placuszki z kremem budyniowym i poziomkami
składniki
mąka
5 szklanek mleka
2 jajka
budyń waniliowy Winiary
500 ml śmietana 30%
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
poziomki
Robimy ciasto naleśnikowe. Do miski wbijamy 2 jajka dodajemy cukier ok 2-3 łyżki i miksujemy. dolewamy mleko ok 3 szklanki i dosypujemy mąkę aby powstało gęste ciasto. Ciasto odstawiamy na ok 30 min. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. W misce ubijamy śmietanę 30 procent z cukrem pudrem do smaku. Ugotowany budyń studzimy. Połowę ubitej śmietany ubijamy z zimnym budyniem. Krem chłodzimy. Smażymy małe placuszki. Poziomki myjemy i osuszamy. Na małe placuszki nakąłdamy krem budyniowy nakrywamy drugim i ozdabiamy śmietana i poziomkami.
Placuszki piekłam bez odrobiny tłuszczu na naleśnikarce ze sklepu internetowego redcoon.pl
wyglądają rewelacyjnie, pycha:)
OdpowiedzUsuń