czwartek, 17 października 2013

Wegetariańskie Bolognese z brokułem i szpinakiem

 Dziś testuję nowa linię Marki Kamis Dania Włoskie  więcej o nich  na stronie Kamis  http://www.kamis.pl/%C5%9Awiat-Kamis/Kuchnia-wloska.aspx  

Już pisałam ,że moja córka postanowiła być wegetarianinem - chwilowo:) więc mama robi dania bez mięska - obawiam się ,że zostanie dłużej bo posiłki bardzo jej smakują :)


Wegetariańskie Bolognese z brokułem i szpinakiem

składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 garść szpinaku
    1 szt brokuły
    przyprawa do spaghetti bolognese kamis
    pulpa pomidorowa
    sól morska
    mozzarella



Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Czosnek siekamy drobno. Szpinak myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy czosnek dodajemy pokrojony szpinak - mieszamy. Dodajemy ugotowany wcześniej brokuł pokrojony na różyczki - mieszamy - doprawiamy przyprawą do sosu bolognese , solą do smaku. Dodajemy pulpę pomidorową i mieszamy lekko. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron - mieszamy. Na koniec dodajemy mozzarelle pokrojoną w kosteczkę . Podajemy




2 komentarze: