Kolejny test nowej śmietanki czekoladlowej Gostynia :)
Czekoladowe Semifreddo z malinowym sorbetem .
składniki
-
2 białka
-
4 żółtka
-
3/4 szklanki cukru trzcinowego
-
450 ml śmietanki 30%
-
2 szklanki malin
-
1/2 szklanki cukru białego
-
migdały
-
2 szklanki malin
Maliny miksujemy z cukrem. Przecieramy
przez sitko dodajemy szklankę wody - jeszcze raz miksujemy. Sorbet przelewamy do
formy silikonowej i wstawiamy do zamrażarki . Po ok 1 godzinie mieszamy i
jeszcze wstawiamy do zamrażarki. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier
trzcinowy i zaczynamy ubijanie na parze. Kiedy białko lśni dodajemy po jednym
żółtku , ubijamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do wystygnięcia. W drugiej
misce ubijamy zimną czekoladową śmietankę. Łączymy dwie masy. Miskę wykładamy
folią spożywczą na dno wkładamy gotowy sorbet i zalewamy masą śmietanową.
Wstawiamy do zamrażarki. Po ok 5 godzinach deser jest gotowy . Wyciągamy go z
miski i posypujemy migdałami.
Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuń