niedziela, 24 listopada 2013

Delikatne ratatuj na białym winie

Zapomniałam o tej potrawie , dawno jej nie robiłam aż do wczoraj.  Robiłam w pracy i myślałam , dlaczego o nim zapomniałam ??? przecież jest pyszne a kiedyś robiłam je co tydzień , więc się potrawiam i znów umieszczam w domowym menu :)


Pyszne ratatuj na białym winie z nitkami chilli

składniki
  1  papryka żółta
    1  papryka czerwona
    1  cebula
    2 ząbki czosnku
    1 bakłażan
    1  cukinia
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąka
    1 szklanka białe wino
    pieprz czarny mielony
    sól morska
    1/2 szklanki bulionu
    nitki chilli

Paprykę żółtą i czerwoną myjemy osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Bakłażana obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy w płatki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę i czosnek , po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę ok 6 min. Solimy do smaku. Zalewamy winem. Mieszamy i powiększamy ogień aby zredukować wino. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką . Na koniec można dodać odrobinę zasmażki II stopnia. Podajemy ozdobione nitkami chili.









1 komentarz: