Pyszne mega bananowe drożdżówki ciasto o posmaku banana a nadzienie to cały bana.
składniki
300 g mąki
5 dag drożdży
4 łyżki cukru
50 ml mleka do ciasta
100 g jogurtu bananowego
1 szt jajko
2 łyżki oleju
cukier puder do posypania
banany
Banany obieramy i kroimy na pół , aby otrzymać dwa równe kawałki.
Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże i łyżę cukru. Mieszamy
posypujemy mąką i odstawiamy na ok 15 min. Do miski przesiewamy mąkę ,
dajemy całe jajka, olej, resztę cukru i jogurt bananowy . Mieszamy i
dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i
odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Z wyrośniętej kulki ciasta
odrywamy po kawałku ciasta rozciągamy go lekko wkładamy kawałek banana i
zaklejamy. Układamy drożdżówki na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na
ok 10 min. Smarujemy mlekiem i wstawiamy do
piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu pudrujemy.
Uwielbiam banany a z drożdżówkami z nimi się jeszcze nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuń...jestem ciekawa tego smaku, jaki daje jogurt bananowy :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, lubię domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuń