Przystawka lekka i smaczna . Podstawą jest dobrze nagrzany grill :)
Grillowana polędwiczka z gruszką i sosem porzeczkowym
składniki
1 szt gruszka
1 szt polędwica wieprzowa
pieprz kolorowy ziarnisty
1 szklanka czerwonej porzeczki
wino czerwone półwytrawne
miód
masło
sól
Gruszkę dobrze myjemy i kroimy w plasterki wzdłuż. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki. Grill lub patelnie grillowa dobrze rozgrzewamy i grillujemy plasterki gruszki i mięsa. Na koniec solimy i doprawiamy kolorowym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła dajemy porzeczki czerwone, dodajemy miód - mieszamy. Podlewamy winem. Redukujemy wino na dużym ogniu. Podlewamy odrobina wody i dusimy chwilę. Na koniec dodajemy odrobinę ok 2 łyżeczki zimnego twardego masła aby zagęścił nasz sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz