piątek, 22 listopada 2013

Kurczak z warzywami w śmietanowym sosie

Bardzo dobry gulasz delikatny śmietanowy z dużą porcją warzyw i białego mięska z kurczaka.

Kurczak z warzywami w śmietanowym sosie


składniki
 4 szt udka kurczaka
    2  marchewki
    1/2 szt selera
    2  pietruszki
    1 szklanka groszku zielonego
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 łyżka masła
    Sól morska
    pieprz biały
    2 szklanki bulion drobiowy
    2 szt liść laurowy
    2 szt ziele angielskie całe
    1 łyżka masła technicznego
    1/2 szklanki białe wino

Udka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Marchewkę , seler, pietruszkę obieramy i kroimy w julienne . W garneczku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa , mieszamy po chwili dodajemy zielony groszek mrożony. Jeszcze chwilę smażymy , solimy do smaku. Podlewamy winem i je redukujemy. Ugotowane udka obieramy , mięsko kroimy w kawałki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy masło techniczne i zalewamy śmietaną. Zagotowujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz