Bardzo dobry gulasz delikatny śmietanowy z dużą porcją warzyw i białego mięska z kurczaka.
Kurczak z warzywami w śmietanowym sosie
składniki
4 szt udka kurczaka
2 marchewki
1/2 szt selera
2 pietruszki
1 szklanka groszku zielonego
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka masła
Sól morska
pieprz biały
2 szklanki bulion drobiowy
2 szt liść laurowy
2 szt ziele angielskie całe
1 łyżka masła technicznego
1/2 szklanki białe wino
Udka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Marchewkę , seler, pietruszkę obieramy i kroimy w julienne . W garneczku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa , mieszamy po chwili dodajemy zielony groszek mrożony. Jeszcze chwilę smażymy , solimy do smaku. Podlewamy winem i je redukujemy. Ugotowane udka obieramy , mięsko kroimy w kawałki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy masło techniczne i zalewamy śmietaną. Zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz