Cóż sobie tez można upiec torcik , a co :) miał być placek ale tort to tort i powstał . Wzorowałam się na przepisie który dostałam od mojej szefowej . Agnieszko wyszedł pyszny :)
Torcik pomarańczowo- ananasowy
składniki
Biszkopt
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
placek pomarańczowy
2 szt pomarańcze
5 szt białka
6 łyżek cukru
5 żółtek
3/4 szklanki mielonych migdałów
3/4 szklanki pokruszone biszkopty
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowa
1 kostka masła
1 ananasy w puszce
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
masa czekoladowa
1 szt mascarpone
1/2 litra śmietana czekoladowa
spirytus lub wódka
Pieczemy biszkopt cytrynowy. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka mieszamy łyżką , następnie dodajemy przesianą mąkę , proszek i kisiel. Mieszamy na koniec dodajemy olej i mieszamy lekko. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 25 min. Wyciągamy studzimy i przekrawamy. Pomarańcze 2 szt gotujemy w wodzie dwa razy po 20 min , po gotowaniu wymieniamy wodę i gotujemy w świeżej. Studzimy i mielimy je w maszynce do mielenia.
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka , mielone migdały i pokruszone drobno biszkopty. Dodajemy łyżkę mąki -lekko mieszamy.Następnie dodajemy proszek do pieczenia i na koniec zmielone pomarańcze. Mieszamy i wlewamy placek do tortownicy . Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Robimy masę ananasową. Z ananasów odlewamy sok i dolewamy do niego wodę aby było 1,5 szklanki. Na tym gotujemy budyń z żółtkami. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem dodajemy spirytus i pokrojone ananasy. Placki przekładamy masą. Na koniec ubijamy śmietanę czekoladową 30 procent z cukrem pudrem do smaku , dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy krem na tort .
biszkopt cytrynowy
budyń na soku z ananasa
zmielone pomarańcze
Musi smakować wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)))
Hehe, ja też dziś piekę dla siebie tort ;) Pozdrawiam!