Pyszna delikatna przystawka do obiadku. Marchewka na krótko na masełku podlana sokiem pomarańczowym i wykończona śmietaną 30 procent .
Marchewka na soku pomarańczowym
składniki
4 marchewki
1 pomarańcza
1 łyżka masło
1/2 szklanki śmietany 30 %
pieprz czarny świeżo mielony
uniwersalna przyprawa
Marchewkę obieramy i kroimy w dość równą kosteczkę. Pomarańcza przekrawamy na pół i za pomocą wyciskarki do cytrusów wyciskamy z niej sok. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy marchewkę i podsmażamy. Następnie zalewamy sokiem pomarańczowym i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku. Dusimy do miękkości , jeżeli sok nam odparuje a marchewka będzie jeszcze twarda podlewamy odrobina wody lub bulionu warzywnego. Na koniec zalewamy marchewkę śmietaną i chwilę gotujemy.
Marchewkę do obiadu ubóstwiam, ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam :) jestem bardzo ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń