piątek, 13 marca 2015

Postny śledzik z octu

Smażony śledzik w occie - nie ma nic lepszego. Ten smak , kruche mięsko , po prostu pycha .
Takie słoiczki robi co jakiś czas i wstawiamy do lodówki zajadamy nie tylko w poście.


Postny śledzik z octu

składniki

1 kg śledzi bez głów
mąka
2 jaja
bułka tarta
zalewa

500 ml wody
1 średnia cebula
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 liści laurowych
 5 kulek ziela angielskiego
100 ml octu spirytusowego 10%

Oczyszczone śledzie myjemy osuszamy , solimy z każdej strony. Obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i na koniec obtaczamy w bułce tartej.  Tak przygotowane śledzie smażymy na złoto na oleju. Usmażone układamy na ręczniku papierowym.

Robimy zalewę . Cebule obieramy i kroimy  w piórka .Wszystkie składniki mieszamy  w garnku i  zagotowujemy. Ryby układamy  w słoikach i zalewamy ciepłą zalewa . Zakręcamy i odstawiamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz