Bułeczki z cynamonowym jabłkiem
składniki
- 50 dkg maki + 3 łyżki
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki
- 1 jajko
- 1 kg jabłek
- cukier puder
- śmietana 30%
- masło ok 2 łyżki
- cynamon
- Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn , wbić jajko , wlać reszt mleka, roztopione masło resztę cukru i wyrobić ciasto. Jabłka obrać pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle dodać cynamonem i odrobinę cukru- chwile smażyć . Następnie jabłka studzimy.
. Rwać ciasto formować owalny kształt nakładać jabłuszka i formować wałeczki. Układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 20 min w 280 stopniach. Zimne lukrujemy. Lukier mieszamy cukier puder z odrobiną śmietany. Lukrujemy bułeczki i posypujemy perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz