Tydzień przed świętami to odpowiednia pora , aby zrobić te niebiańskie śledziki . Moje ulubione połączenie słodkiego z kwaśnym , różnorodna struktura kawałki ananasa do chrupania , miękka cebulka ,rodzynki mmm..
Robimy śledziki pakujemy w słoik i do lodówki czekają razem z nami na święta :)
Świąteczne śledzie słodko -kwaśne
składniki
ok 700g śledzi mogą być w oleju
2 duże cebule
1 szklanka rodzynek
1/2 puszki ananasa ok 1 szklanka
4 łyżki przecieru
ketchup pikantny
liść laurowy
Śledzie odcedzamy z zalewy , jeżeli są solone moczymy je , jeżeli z oleju po wyciągnięciu kroimy w kawałki.Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę , solimy ją lekko i dusimy. Dodajemy liść laurowy i rodzynki. Mieszamy. Dodajemy pokrojonego ananasa.Dolewamy sok z ananasa. Dusimy kolejno dodajemy przecier pomidorowy i ketchup .Dusimy do połączenia się składników i smaków. Studzimy. Do słoika wkładamy warstwami sałatkę i śledzie. Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz