środa, 16 grudnia 2020

Świąteczne śledzie słodko -kwaśne

 Tydzień  przed świętami to odpowiednia pora , aby zrobić te niebiańskie śledziki . Moje ulubione połączenie słodkiego z kwaśnym , różnorodna struktura kawałki ananasa do chrupania , miękka cebulka ,rodzynki mmm..

Robimy śledziki pakujemy w słoik i do lodówki czekają razem z nami na święta :)

 

 Świąteczne śledzie słodko -kwaśne 


składniki

ok 700g śledzi mogą być w oleju

2 duże cebule

1 szklanka rodzynek

1/2 puszki ananasa ok 1 szklanka

4 łyżki przecieru

ketchup pikantny

liść laurowy

olej kujawski

 

Śledzie odcedzamy z zalewy , jeżeli są solone moczymy je , jeżeli z oleju po wyciągnięciu kroimy w kawałki.Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę , solimy ją lekko i dusimy. Dodajemy liść laurowy i rodzynki. Mieszamy. Dodajemy pokrojonego ananasa.Dolewamy sok z ananasa. Dusimy kolejno dodajemy przecier pomidorowy i ketchup .Dusimy do połączenia się składników i smaków. Studzimy. Do słoika wkładamy warstwami sałatkę i śledzie. Wstawiamy do lodówki.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz