środa, 27 stycznia 2021

Wegańska zupa miso ze szpinakiem - dla zdrowia i odporności

 Petarda - pyszna ,zdrowa, odżywcza,budująca odporność i bardzo prosta zupa. Całe dobrodziejstwo zyskuje dzięki paście miso .Jest to pasta z fermentowanej soi. Pasta ta pochodzi z Japonii , ale jest dostępna w naszych sklepach. Japończycy jedzą ją nawet na śniadanie ,aby dzień był pełen energii.Pamiętajmy tylko ,aby po dodaniu pasty zupy nie gotować ,zabijemy w ten sposób jej dobrodziejstwo. 


Wegańska zupa miso

składniki

kawałek pora

1 marchewka

4 kostki szpinaku

pasta miso

czosnek 2 ząbki

makaron soba

dymka

1 łyżka oleju 

grzyby shiitake

bulion warzywny lub grzybowy 

Marchewkę obieramy i kroimy w paski, pora na półksiężyce, czosnek w płatki, cebulę w piórka. warzywa podsmażamy na oleju, lekko solimy . dodajemy kostki szpinaku. Grzyby moczymy w wrzątku ok 40 min. Następnie odcedzamy i kroimy w paski, dodajemy na patelnie. Zawartość patelni dajemy do garnka zalewamy bulionem . zagotowujemy. zmniejszamy grzanie ,aby zupa się nie gotowała i dodajemy pastę masi. Do smaku kosztujemy :). Zupa ma być wyrazista. Dodajemy pokrojona dymkę . Makaron gotujemy w oddzielnym garnku ok 5 min. Odcedzamy i dajemy do miseczki,dolewamy zupę .










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz