Najlepsza i najprostsza zupa tajska jaka może być . Te smaki są niesamowite dzięki nim maże o podróży , słońcu ....
Zupę podałam z makaronem ryżowym -cienkie nitki, ale można wykorzystać inny makaron .
Zupa Tajska
składniki
1 łyżka masła
1 marchewka
1 por
1/3 puszki pędów banbusa
4 ząbki czosnku
1 cebula
makaron ryżowy
chilli
curry
mleczko kokosowe
wywar warzywny ok 1 litr
dymka
Cebulę kroimy w kosteczkę , czosnek siekamy. Mięso kroimy w kosteczkę dodajemy czosnek i odstawiamy. Marchewkę obieramy kroimy na plastry potem na cienkie zapałki. Pora białą część kroimy też w cieniutkie paseczki.
Na patelni na maśle podsmażamy por , marchewkę i cebulę . Następnie dolewamy wywar i dusimy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso. Kiedy się zarumieni dodajemy do wywaru. Dodajemy pędy bambusa. Gotujemy , doprawiamy curry i chili do smaku. Dodajemy mleczko kokosowe i dymkę , gotujemy kilka minut. Makaron zalewamy wrzątkiem , po ok 8 min odcedzamy. Kładziemy do miseczek i zalewamy zupą .
Nie jadłam nigdy.
OdpowiedzUsuń