wtorek, 5 stycznia 2021

Zupa Tajska - najlepsza -Karnawał

 Najlepsza i najprostsza zupa tajska jaka może być . Te smaki są niesamowite dzięki nim maże o podróży , słońcu ....

Zupę podałam z makaronem ryżowym -cienkie nitki, ale można wykorzystać inny makaron .


Zupa Tajska

składniki

1 łyżka masła

1 marchewka

1 por 

1/3 puszki pędów banbusa

4 ząbki czosnku

1 cebula

makaron ryżowy 

chilli

curry

mleczko kokosowe 

wywar warzywny ok 1 litr 

dymka

Cebulę kroimy w kosteczkę , czosnek siekamy. Mięso kroimy w kosteczkę dodajemy czosnek i odstawiamy. Marchewkę obieramy kroimy na plastry potem na cienkie zapałki. Pora białą część kroimy też w cieniutkie paseczki.

Na patelni na maśle podsmażamy por , marchewkę i cebulę . Następnie dolewamy wywar i dusimy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso. Kiedy się zarumieni dodajemy do wywaru. Dodajemy pędy bambusa. Gotujemy , doprawiamy curry i chili do smaku. Dodajemy mleczko kokosowe i dymkę , gotujemy kilka minut. Makaron zalewamy wrzątkiem , po ok 8 min odcedzamy. Kładziemy do miseczek i zalewamy zupą .








1 komentarz: